Steden

Elche, Palmenstad Elx (Elche)


Meer dan duizend jaar geleden begonnen de Arabieren, die toen in deze streek de macht hadden, met het planten van vele palmbomen in en rondom Elx (Elche). Dit is uitgegroeid tot een hoeveelheid van meer dan driehonderdduizend palmbomen. Elx heeft daarom een unieke uitstraling gekregen die het ook zal behouden mede door de plaatsing van de Palmeral van Elx op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in het jaar 2000. De palmen van Elche worden vaak als één palmbos aangeduid, maar in werkelijkheid zijn er tientallen boomgaarden en tuinen gescheiden door evenveel straten en muren verspreid door de stad. Ook is het goed om te weten dat sommige daarvan kosteloos toegankelijk zijn, terwijl andere met vaste tijden en entree werken. Een klein gedeelte is onder de naam Huerto del Cura ingericht als botanische tuin. Verder blinkt Elche uit in schoenen: maar liefst 4 van de 10 schoenen in Spanje worden er geproduceerd. Zeker iets om in je achterhoofd te houden voor wie een mooi paar op de kop wil tikken. Maar ook de archeologische historie, de fietsroutes langs de rivier, de plaatselijke gastronomie en de Elchestranden zijn voldoende aanleiding om de Spaanse schoenenstad aan te doen.

 

Alicante
Omgeven door heuvels, witte stranden en aan de Costa Blanca, ligt het zonnige Alicante Deze Spaanse kuststad is na Valencia de grootste stad aan deze kuststrook. De stad beschikt over een belangrijke haven voor de export vanuit midden-Spanje en heeft naast een prachtige boulevard langs de kust (Explanada de España), een aantal moderne winkelcentra en levendige terrasjes, die zelfs in de wintermaanden vaak nog goed bezocht worden. In het historische deel El Barrio wandel je door de straten met kleurrijke huisjes. De wijk is het startpunt naar het Kasteel Santa Bárbara. Hoog boven de stad prijkt dit gigantische kasteel dat bovenop de Benacantilberg staat. Maak een stevige wandeling naar boven of ga met de lift. Het uitzicht over de stad, de haven en de Middellandse Zee is een fantastische herinnering en zeer zeker de moeite waard!
Daarnaast is Alicante ideaal voor dagtochtjes in een schitterende omgeving van eilandjes en prachtige berglandschappen met grotten.

TIP: De hoeveelheid beschikbare parkeerplaatsen op straat in hartje Alicante is beperkt. In de stad treft u voldoende parkeergarages aan. Ons advies is daarom om hiervan gebruik te maken. Via borden langs de belangrijkste wegen worden de parkeergarages en het aantal beschikbare vrije plekken duidelijk aangegegeven.

 

Murcia
De Spaanse provinciehoofdstad Murcia ligt in de vruchtbare vlakte van de rivier “Río Segura” en de veel kleinere “Río Sangonera”. Murcia is een van Spanjes belangrijkste agrarische handelscentra. De ooit door de Moren opgezette zijde- en wolindustrie heeft plaats gemaakt voor omvangrijke landbouwcoöperaties met o.a. productie, verwerking en export van fruit, dadels en olijven.
Na de Moorse periode werden de plantages opgedeeld in percelen waardoor een heel scala aan boomgaarden en moestuinen ontstond die nog steeds de omgeving van Murcia domineren.
Murcia is ook een universiteits-stad en heeft een aantrekkelijk centrum waar tal van goede restaurants en tapas- en wijnbars zijn te vinden. Als je door het centrum van Murcia loopt, waan je je in een Andalusische stad. Het sfeervolle centrum van Murcia bevindt zich rondom de Plaza Belluga dat gedomineerd wordt door de sierlijke kathedraal. Aan het kathedraalplein liggen verscheidene levendige uitgaansstraatjes waar vooral in de weekenden veel te beleven valt. Bezienswaardig is ook het nabijgelegen Casino, gevestigd in de Calle Trapería, een bekende straat in Murcia. Net als de kathedraal is dit gebouw uit 1847 uitgerust met een weelderige voorgevel. Een andere zeer unieke plek in het centrum van Murcia is La Glorieta, gelegen aan de oevers van de Río Segura. Op dit uitgestrekte en smalle plein, waaraan verscheidene belangrijke gebouwen liggen, ligt een elegante tuin in Moorse stijl. Murcia staat verder bekend om zijn vele bruggen. Deze “puentes” verbinden het westelijk en oostelijk deel van de stad met elkaar.
Murcia is dé plaats om alles te leren over de geschiedenis van Spanje.

 

Valencia
Valencia is de hoofdstad van de autonome regio Valencia en de gelijknamige provincie. Valencia ligt aan de oostelijke kust van Spanje, aan de Costa del Azahar. Een bekend gebied dat vaker geassocieerd wordt met Valencia is de Costa Blanca. Samen met Alicante is Valencia één van de twee toegangspoorten tot deze populaire vakantieregio. Valencia staat bekend als de fietshoofdstad van Spanje. Deze bijnaam doet de stad met recht eer aan. Er zijn in Valencia behoorlijk wat fietspaden te vinden waar veelvuldig gebruik van gemaakt wordt. Je komt niet alleen toeristen tegen op de fiets, maar de Valencianen maken ook graag gebruik van de fietspaden. Wil je Valencia op de fiets verkennen, dan zijn er enkele tientallen fietsverhuurbedrijven te vinden.
Als je Valencia bezoekt, zijn de volgende hoogtepunten zeker aan te raden: La Lonja de la Seda, Iglesia de los Santos Juanes, Plaza de la Vírgen, Plaza del Ayuntamiento en het hoogstandje op het gebied van moderne architectuur: Cuitat de les Arts i Ciències.

Als je Valencia bezoekt dan is er één gerecht dat je echt moet moét hebben geprobeerd: paella. Dit typisch Spaanse rijstgerecht komt namelijk oorspronkelijk uit Valencia. Op de vele terrassen van de stad kun je meerdere tongstrelende variaties op dit gerecht bestellen.

https://booking.redforts.com/nl/Y94TVDf0